fbpx

Integrimi, rimëkëmbja dhe pandemia, BE i alokon Shqipërisë shumën e majme

bashkimi-evropian.jpg

Komisioni Evropian ka miratuar një paketë prej 103.3 milionë eurosh për të mbështetur Shqipërinë. Programi i miratuar përqendrohet në çështjet thelbësore për pranimin në BE të tilla si sundimi i ligjit, të drejtat themelore dhe qeverisja e mirë. Kjo paketë ofron asistencë për të adresuar më tej pasojat e krizës COVID-19. Komisioneri i BE për Fqinjësinë dhe Zgjerimin, Olivér Várhelyi deklaroi se BE do të vazhdojnë të qëndrojë pranë Shqipërisë përballë krizës së Covid-19.

“Bashkimi Evropian vazhdon të qëndrojë pranë Shqipërisë. Përballë krizës COVID-19, ne kemi bërë rregullime të fondeve ekzistuese për të ndihmuar Shqipërinë t’i rezistojë sfidave aktuale sociale dhe ekonomike. Në të njëjtën kohë, fondet e BE synojnë të mbështesin reformat kryesore që Shqipëria duhet të zbatojë për të ecur përpara në rrugën e saj Evropiane”, u shpreh ai.

Programi përfshin veprime për të forcuar sundimin e ligjit dhe luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit, duke përmirësuar kapacitetin e SPAK, Byrosë Kombëtare të Hetimit dhe institucioneve të pavarura të drejtësisë.

Fondi parashikon gjithashtu zhvillimin e një tregu dinamik të tokës në Shqipëri, përmes krijimit të një kornize të qartë të të drejtave të pronës. Paketa do të mbështesë përmirësimin e kapacitetit të sektorit publik për t’iu përgjigjur nevojave të qytetarëve dhe bizneseve dhe do të funksionojë si në nivelin kombëtar ashtu edhe në atë lokal.

Në fund, paketa aktuale plotëson masat e tjera të lidhura me COVID-19 të vendosura për Shqipërinë nga BE, duke zgjeruar mbështetjen për bizneset dhe ekonominë e përgjithshme. Në deklaratën e BE thuhet se pas shpërthimit të COVID-19, fondet ekzistuese të BE-së u riorientuan me objektivin e dyfishtë për të ndihmuar Shqipërinë të sigurojë pajisje dhe pajisje emergjente shëndetësore dhe për të adresuar pasojat sociale dhe ekonomike të krizës.

“Paketa COVID-19 për Shqipërinë arrin në 50.65 milion €. Programi 103.3 milion € IPA 2020 kontribuon në paketën COVID-19 me 26 milion € BE për veprimin e Rimëkëmbjes Ekonomike. Përveç kësaj, paketa COVID-19 përfshin  4 milion € për të adresuar nevojat e menjëhershme për pajisje dhe pajisje mjekësore. Financimi vjen nga programi IPA 2017  20.65 milion euro për të plotësuar një program ekzistues 50 milion EUR për përfshirjen sociale nën IPA 2019.  Ky program përfshin një alokim shtesë prej 28 milion €, dhënë për të shpërblyer përparimin e Shqipërisë në zbatimin e reformave”, përfundon deklarata.

REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303