fbpx

Parlamenti i Kosovës aprovon buxhetin e 2019, eviton krizën

download-24.jpg

Parlamenti i Kosovës miratoi buxhetin e 2019 të dielën pasi një parti opozitare ra dakord të mbështeste qeverinë dy ditë pas skadimit të afatit.

Buxheti miratoi buxhetin me 65 vota pro në parlamentin me 120 vende. Qeveria e koalicionit, e cila mban 53 vende, ka negociuar mbështetjen e Partisë Social Demokratike të opozitës (PSD).

Parlamenti gjithashtu miratoi një projekt-ligj për rritjen e pagave publike. Mësuesit përfunduan një grevë të premten pas arritjes së një marrëveshjeje me qeverinë, që do të thotë se gjysmë milioni nxënës dhe studentët do të kthehen në shkollë të hënën pas tre javësh greve.

Punëtorët në sektorin e energjisë, kontrollin e aeroportit, doganat dhe mjekët kishin kërcënuar gjithashtu se do të bllokonin punën e tyre nëse ligji i ri për paga nuk do të merrte parasysh kërkesat e tyre.

Kryeministri Ramush Haradinaj tha se shpenzimet në buxhetin e këtij viti ishin një rekord i lartë.

“Me 2.37 miliardë euro (2.7 miliardë dollarë) ky është buxheti më i madh i zhvillimit të Kosovës që do të kontribuojë që të ketë një rritje ekonomike prej 4.7 përqind,” tha Haradinaj pas votimit.

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) tha se Kosova do të rritet 4.2 për qind këtë vit nga 4 për qind vitin e kaluar.

Qeveria planifikon të mbajë një deficit buxhetor prej 2 përqind të prodhimit të brendshëm bruto. Rreth 800 milionë euro do të shpenzohen për projektet e infrastrukturës shtetërore kryesisht për të ndërtuar rrugë të reja.

Haradinaj tha se shpenzimet për investime kapitale u rritën me 11 përqind krahasuar me buxhetin e vitit të kaluar, shpenzimet për agjencitë e zbatimit të ligjit me 6 përqind dhe për pensionet bazë me 20 përqind.

Ekonomistët e Kosovës thonë se rritja e pagave në sektorin publik do të rrisë më tej hendekun midis sektorit publik dhe atij privat dhe do të dëmtojë konkurrencën. Paga mesatare e sektorit privat është 370 euro në muaj, krahasuar me 520 euro në muaj në sektorin privat./real-news.tv/

 

Advertisement
REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303