fbpx

Sot, Dita Ndërkombëtare e të Drejtave të Njeriut

earth-save-the-world-32473091-1024-768-696x522.jpg

TE DREJTAT E NJERIUT kane te bejne me te drejten e cila mbrohet me ligj dhe lirine e barazine ndermjet njerezve.Kete e gjejme ne nenin e pare te Deklarates Universale te te Drejtave te Njeriut;te gjithe njerezit lindin te lire e te barabarte ne dinjitet e ne te drejta.Ata kane arsye dhe ndergjegje dhe duhet te sillen ndaj njeri-tjetrit me fryme vellazerimi.TE DREJTAT POLITIKE DHE EKONOMIKE kane te bejne me te drejten e votes , te cilen e gezon cdo person qe ka mbushur moshen 18 vjecare;te drejten per tu organizuar per cfaredo qellimi te ligjshem ; te drejten e cdo personi per te drejtuar ankesa ose verejtje instuticjoneve shteterore , te cilat jane te detyruara te pergjigjen ne afatet dhe kushtet e percaktuara me ligj;e drejta per te hapur nje biznes etj.TE DREJTAT SOCIALE DHE KULTURORE kane te bejne me te drejten per punesim ; te drejten per shkollim ;te drejten per sigurime shoqerore etj.keto te drejta jane te lidhura ngusht me njera-tjetren.TE DREJTAT PERSONALE kane te bejne me te drejten e jetes , e cila mbrohet me ligj dhe lirine e barazine ndermjet njerezve.kete e gjejme ne nenin e pare te Deklarates Universale te te Drejtave te Njeriut;te gjithe njerezit lindin te lire e te barabarte ne dinjitet e ne te drejta.Ata kane arsye dhe ndergjegje dhe duhet te sillen ndaj njeri-tjetrit me fryme vellazerimi.TE DREJTAT POLITIKE DHE EKONOMIKE kane te bejne me te drejten e votes , te cilen e gezon cdo person qe ka mbushur moshen 18 vjecare;te drejten per tu organizuar per cfaredo qellimi te ligjshem ; te drejten e cdo personi per te drejtuar ankesa ose verejtje instuticjoneve shteterore , te cilat jane te detyruara te pergjigjen ne afatet dhe kushtet e percaktuara me ligj;e drejta per te hapur nje biznes etj.TE DREJTAT SOCIALE DHE KULTURORE kane te bejne me te drejten per punesim ; te drejten per shkollim ;te drejten per sigurime shoqerore etj.keto te drejta jane te lidhura ngusht me njera-tjetren.Të drejtat e njeriut janë një pjesë e rëndësishme e teorive të së drejtës dhe një koncept i rëndësishëm filozofiko-politik.[1] Mes të drejtave themelore të qenies njerëzore janë e drejta e lirisë individuale, e drejta për jetën, e drejta e vetvendosjes, e drejta e fesë etj. /Gazeta Ora/

REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303