13.5 C
Tirana
E martë, 28 Maj, 2024

TË FUNDIT

Bimët që përmirësojnë jetën… mbi të gjitha, shëndetin

spot_img

Disa varietete duke përfshirë Sansevieria, Areca, Chlorophytum, Spathiphyllum, Dracaene, etj. janë të njohura për përfitimet në pastrimin e ajrit dhe për aftësinë e tyre për të neutralizuar substanca kimike të paqëndrueshme, të cilat për fat të keq janë gjithmonë të pranishme në shtëpitë tona dhe në vendin e punës.

Alergjia, astma, acarimi, mbingarkesa e hundës, lodhja, dhimbja e kokës, çrregullimet e sistemit nervor, vështirësitë në frymëmarrje janë simptoma që prekin shumë e më shumë njerëz, të cilët nuk e dinë se ato mund të shkaktohen nga ndotësit në shtëpi, vendet e punës dhe lokalet publike.

Përgjegjësit e kaq shumë ndotjeje janë prania progresive në mjediset ku jeton një material sintetik ose i trajtuar kimikisht, i cili vazhdimisht çliron avuj të dëmshëm, përdorimi i produkteve për pastrimin e brendshëm dhe kujdesin personal, valët elektromagnetike të kompjuterave dhe pajisjeve shtëpiake, emetimet nga sistemet e ngrohjes etj.

Studime të rëndësishme kanë treguar se të paktën 50 bimësi të zakonshme janë në gjendje të pastrojnë mjediset e brendshme, disa prej tyre jashtëzakonisht efikase. Ndërgjegjësimi për këtë temë, bën të reflektoni mbi futjen e këtyre bimëve në mjediset e brendshme dhe publike, për ta bërë ajrin më të shëndetshëm. Ja cilat bimë janë ideale për të përmirësuar jetën:

Le të fillojmë nga benzina, një substancë e dëmshme që e gjejmë në disa produkte pastrimi, tymi i duhanit, deodorantët, ngjitësit dhe dylli për drurin. Një nga bimët që mund të pastrojë mjedisin nga ky ndotës është Sansevieria, një mbrojtës ideal shumëvjeçar, me gjelbërim të përjetshëm për shumë mjedise, mjaft të tregosh kujdes ndaj temperaturave. Kushtet më të mira të rritjes janë drita e mirë, por jo dielli i drejtpërdrejtë. Temperatura e kultivimit jo me pak se 10°C, pasi më shumë ajo tenton të kalbet.

Amoniaku është një ndotës që gjendet në produktet e pastrimit dhe bojërat e flokëve. Në këtë rast bima ideale është Anthuriumi, një lule tropikale që preferon temperaturat e larta, një mjedis të lagësht dhe nuk i pëlqen shumë rrezet direkte të diellit. Temperatura ideale është rreth 25°C dhe nuk duhet të bjerë nën 15°C.

Për sa i përket valëve elektromagnetike të shkaktuara nga kompjuterët dhe aparatet shtëpiake, përgjigja më e mirë e bukura Cerus Peruvianus, një pjesë e familjes së madhe të kaktuseve, e vlerësuar shumë për formën e kolonës dhe luleve të saj të veçanta. Është e lehtë për t’u kultivuar, nuk kërkon masa të posaçme dhe rritet me shpejtësi. Temperatura nuk duhet të jetë kurrë nën 10°C, ndërsa drita intensive është thelbësore. /Revista Psikologjia/

spot_img

Latest Posts

spot_img

Më të lexuarat