Del dokumenti zyrtar/ Arsyeja e fortë përse i ndalohet hyrja në SHBA, Vangjush Dakos

Ditën e sotme u bë publik lajmi se kryetari i Bashkisë së Durrësit, Vangjush Dako është i ndaluar të shkelë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Pak më parë ka dalë edhe dokumenti zyrtar nga DASH, ku tregon arsyen e fortë se përse Dako është shpallur ‘non grata’ në SHBA.

Njoftimi zyrtar:

Sekretari i Shtetit përcakton publikisht kryetarin e Bashkisë shqiptare të Durrësit Vangjush Dako sipas Seksionit 7031 (c) të Departamentit të Shtetit të FY 2019, Operacioneve të Huaja dhe Aktit të Ndarjeve të Programeve të Përafërta, për shkak të përfshirjes së tij në korrupsion të rëndësishëm. Seksioni 7031 (c) parashikon që, në rastet kur Sekretari i Shtetit ka informacion të besueshëm se zyrtarë të huaj kanë qenë të përfshirë në një korrupsion të konsiderueshëm ose një shkelje të madhe të të drejtave të njeriut, ata individë dhe anëtarët e tyre të familjes së ngushtë nuk kanë të drejtë për hyrje në Shtetet e Bashkuara. .

Ligji gjithashtu kërkon që Sekretari i Shtetit të caktojë publikisht ose privatisht zyrtarë të tillë dhe familjarët e tyre. Përveç përcaktimit të Z. Dako, Departamenti po ashtu përcakton publikisht bashkëshorten e Z. Dako, Alba Dako, djalin e tij, Xhulio Dako dhe vajzën e tij, Kejsi Dako.

Aksioni i sotëm dërgon një sinjal të fortë që Shtetet e Bashkuara janë të përkushtuara për të luftuar korrupsionin në të gjithë botën.