Gjithçka që duhet të dini për sindromën e zorrës së irrituar

Sindroma e zorrës së irrituar është një gjendje që karakterizohet nga disfunksionet e traktit gastrointestinal. Shfaqja kryesore është dhimbja abdominale, e cila shoqërohet me probleme në defekim. Veçanërisht e përhapur mes grave, ajo vjen për shkaqe që ende nuk janë identifikuar nga shkenca. Për ta menaxhuar më mire është thelbësore që të kontrolloni regjimin ushqimor. Thënë kjo, gjithçka që mbetet është të zbuloni ushqimet kryesore për të shmangur nëse vuani nga sindromi i zorrës së irrituar.

Për të luftuar sindromën e zorrës së irrituar është gjithashtu e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje mënyrës se si hani. Ngrënia e ngutshme është në fakt shpesh i lidhur me problemin e përmendur më parë.

 

Siç është vërejtur nga ekspertët e Institutit Auxologic, nuk është e mundur të përcaktohet një dietë unike kundër sindromit të zorrës së irrituar. Specialistët e gastroenterologjisë na kujtojnë se çdo pacient është i ndryshëm nga tjetri. Përkundër kësaj, është e mundur të identifikohen ushqimet e rrezikshme. Midis tyre, është e mundur të përmendim produktet e qumështit, veçanërisht nëse ato nuk janë të integruara me probiotikë. Për më tepër, shumë shpesh sindromi i zorrës së irrituar shoqërohet nga intoleranca laktoze, një gjendje që karakterizohet nga mungesa e një enzime, lactase, e cila lejon që këto ushqime të treten duke thyer laktozën në glukozë dhe galaktosë.

Në sajë të vështirësive të sipërpërmendura në tretje, në rastin e zorrës së trashë të irrituar është e këshillueshme që të moderoni fuqishëm konsumin e pjeshkave dhe frutave të tjera veçanërisht të sheqerit. Midis tyre përfshihen edhe rrushi, dardha etj.

Duke qenë se shkakton fermentimin e zorrëve, lakra është një ushqim që duhet të shmanget ose konsumohet me moderim të fortë në rast të sindromës së zorrës së irrituar. E njëjta gjë vlen edhe për perimet e tjera, siç janë artiçokët, qepët, dhe kastravecat.

Ata që vuajnë nga sindromi i zorrës së irrituar është gjithashtu mirë të moderojnë konsumin e kafesë dhe çajit. Kafeina dhe theina që gjendet në çaj janë në fakt substanca që dihen që shkaktojnë acarim të fortë në zorrë, për pasojë përkeqësimin e simptomave të sëmundjes.

Sindroma e zorrës së irrituar është një gjendje që mund të mbahen nën kontroll duke shmangur ose moderuar konsumin e mishit të përpunuar, erëzave, arrat, por edhe Coca Cola dhe pijet e tjera të gazuara, që përbën një nga shkaqet kryesore të acarimit të mukozës së zorrëve. E njëjta gjë vlen edhe për pijet alkoolike.

Në rastin e sindromit të zorrës së irrituar është e këshillueshme që të shmanget ose të reduktohet ndjeshëm konsumi i legumeve. Kjo veçanërisht për fasulet dhe thjerrëzat të cilat gjatë fermentimit në zorrën e trashë, mund të shkaktojnë ënjtje të zorrëve dhe pasoja episodike të dhimbjes dhe çekuilibrimit nga pikëpamja e defekimit./real-news.tv/