fbpx

Gorillat mund të dallojnë zërat njerëzorë

Screenshot_14-4.jpg

Shumë kafshë njohin zërat e specieve të tyre dhe disa madje mund t’i njohin edhe të specieve të tjera, siç janë njerëzit. Por rezulton se disa kafshë, të tilla si gorillat, jo vetëm që mund të njohin zëra të njohur, por edhe t’i lidhin ato zëra me kujtime të këndshme ose jo aq të këndshme.

Një studim i ri nga Universiteti i Xhorxhias është i pari që tregon se gorillat janë në gjendje të njohin zërat e njohur njerëzorë bazuar në marrëdhënien e tyre me folësin.

Studiuesit zbuluan se gorillat e kapura u përgjigjën negativisht kur dëgjuan zërat e njerëzve që nuk i njihnin ose me të cilët kishin pasur ndërveprime negative. Reagimi i tyre tregon se majmunët ka të ngjarë të kenë kuptuar kujt i përkisnin zërat dhe ndoshta natyrën e marrëdhënies së tyre me ata individë.

Edhe pse ky projekt u përqëndrua veçanërisht në gorillat në kopshtin zoologjik Atlanta, gjetjet, të publikuara në revistën Animal Cognition , kanë implikime më të gjera për kushërinjtë e egër të kafshëve të robëruara.

“Unë kam punuar kryesisht me gorillat e egra dhe një e keqe e punës me primatët e egër është se përmes procesit të zakonit ne mund t’i bëjmë ata shumë më të ndjeshëm ndaj gjahtarëve sepse ata janë mësuar të shohin dhe dëgjojnë njerëz,” tha Roberta Salmi, autore kryesore e studion dhe drejtor i Laboratorit të Ekologjisë së Sjelljes Primate në Kolegjin e Arteve dhe Shkencave të Franklin. “Nëse ata janë në të vërtetë në gjendje të bëjnë dallimin midis njerëzve, ka shpresë.”

Advertisement

Kafshët mund të njohin zërat

Një larmi e gjerë kafshësh duket se janë në gjendje të njohin dhe të bëjnë dallimin midis zërave të specieve të tyre të njëjta. Por disa mund ta bëjnë këtë edhe me specie të tjera.

“Foshnjat janë në gjendje, për shembull, të njohin zërat e nënave të tyre dhe aromën e tyre. Kjo lidhet me kafshët,” tha Salmi. “Ne e dimë se disa majmunë gjithashtu krijojnë shoqata specifike me individë të specieve të tjera.”

Shtë një taktikë mbijetese. Nëse një majmun dëgjon dhe njeh thirrjet e shqetësimit të një individi të njohur, ata e dinë se diçka nuk është në rregull dhe mund të përpiqen të fshihen ose t’i shpëtojnë rrezikut.

REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303