fbpx

Katër fobitë më të mëdha të qenve

Screenshot_2-15.jpg

Një në tre kafshë shtëpiake ka ankth ose fobi për diçka, ndërsa tre në katër shfaqin sjellje problematike, sipas një studimi finlandez.Përveç një veterineri, shumë qen ndoshta kanë nevojë për një psikolog, pasi një studim i ri shkencor finlandez zbuloi se një e treta e “miqve tanë më të mirë” shfaqin disa shqetësime ose fobi. Përveç kësaj, pothuajse tre në katër kafshë shtëpiake shfaqin herë pas here ndonjë formë të sjelljes së problemit ose kështu pronarët e tyre e shohin atë.Studiuesit, të udhëhequr nga profesori Hannes Lohi i Shkollës së Mjekësisë Veterinare të Universitetit të Helsinkit, publikuan gjetjet e tyre në Raportet Shkencore dhe studiuan sjelljen e 13,700 qenve, bazuar në pyetësorët e përgjigjur nga pronarët e tyre.U zbulua se 72.5% e kafshëve shtëpiake shfaqnin sjellje pak a shumë problematike, të tilla si agresioni ose fobi. Hipersensibiliteti i zhurmës është ankthi më i zakonshëm, pasi 32% e qenve kanë frikë nga të paktën një zhurmë (p.sh. rrufeja), ndërsa 26% kanë frikë veçanërisht nga fishekzjarret.Pas zhurmave, stresi më i zakonshëm shkakton disa fobi (29% të qenve), me më të zakonshmen frikën për qentë e tjerë (17%), të huajt (15%) dhe kushtet e panjohura mjedisore (11%). Fobitë p.sh. të bubullimave, me lartësi të madhe, të sipërfaqes me shkëlqim, të rrjetës së telit nën këmbët e tyre dhe të rriten ndërsa qentë plaken, ashtu si njerëzit me lloje të tjera fobish.Nga ana tjetër, qentë e rinj kanë më shumë të ngjarë të dëmtojnë ose urinojnë brenda kur lihen vetëm dhe janë përgjithësisht më hiperaktivë dhe impulsivë, duke tundur bishtin më shumë se kafshët e moshuara. Qentë meshkuj kanë më shumë të ngjarë të jenë agresivë, ndërsa femrat kanë më shumë fobi (siç është rasti me njerëzit).Karakteristikat e sjelljes gjithashtu varen nga raca. Për shembull, 11% e Schnauzers të vegjël miniaturë janë agresivë ndaj të huajve, krahasuar me vetëm 0.4% të Labrador Retrievers. Terrierët e grurit janë jashtëzakonisht të ndjeshëm ndaj zhurmës, ndërsa Shetland dhe Spanish Water duket të jenë më të shokuarit.

REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303