fbpx

Njihuni me kostumet që luftojnë djallin

b.jpg

Ata veshin kostume të sajuara me gëzof, pëlhura të tjera dhe dru. Në botë njihen me emrin Kukeri. Ndërsa marshojnë dhe kërcejnë, bëjnë zhurmë me këmbanat e shumta të varura në kostumet e tyre.

Ajo që përshkruam më sipër është një zakon pagan sllav që daton në kohët e lashta dhe ende zhvillohet çdo dimër në shumë qytete dhe fshatra në gadishullin e Ballkanit të Evropës Juglindore.

Kostumet e përpunuara dhe zhurmat e forta kanë për qëllim të frenojnë shpirtrat e këqij. Ndërkohë, një anëtar i çdo familjeje pjesëmarrëse – zakonisht më i riu – kryen një bekim të quajtur mbijetesë; duke përdorur një shkop të zbukuruar, ai i qëllon lehtë nga pas anëtarët e tjerë të familjes, duke i dhënë një bekim lumturie dhe prosperiteti. Tradicionalisht, personat kukeri ishin burra edhe pse gratë po marrin pjesë gjithashtu.

Ky rit mbahet çdo vit gjatë fundjavës së fundit në janar por nga Greqia në Rumani, udhëtarët mund të shohin festivalet kukeri në çdo kohë ndërmjet Vitit të Ri dhe Kreshmës, apo edhe Pashkëve, varësisht nga zakonet lokale.

 

Advertisement
REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303