fbpx

Pse macet e zeza kanë lidhje me fatin e keq?

Screenshot_3-4.jpg

Dëshironi të dini pse macet e zeza janë të lidhura me fatin e keq? Kur dhe ku filloi kjo bestytni që me kalimin e viteve çoi në zhdukjen e maceve me ngjyrë të zezë?

Macet e zeza në antikitet

Për të mësuar këtë histori duhet të kthehemi disa shekuj pas, më saktë në epokën e Egjiptit të lashtë. Konsiderohen si kafshë të mëdha, kishin kërkesa të mëdha edhe për shkak se merreshin me zgjidhjen e plagës së minjve që pushtuan qytetet. Kishte kaq shumë admirim në këto toka për këto mace të zeza, sa ekzistonte një hyjni e quajtur Bastet i cili kishte formën e familjes së maces. Nëse dikush kapej duke vrarë një mace, ai dënohej me vdekje.

Faraonët shpesh ishin varrosur bashkë me macet e tyre. Këto madje luajtën një rol të rëndësishëm në ceremonitë mbretërore, siç ndodhi në Luginën e Mbretërve në Luxor. Sigurisht, ato që kanë parë disa hieroglife nuk do të kenë qenë në gjendje të shmangin vërejtjen e pranisë së këtyre kafshëve pranë mbretërve.

Grekët u përpoqën të përsërisnin shumë nga zakonet e egjiptianëve të lashtë. Dhe për këtë arsye ata sollën një numër të madh macesh në vendin e tyre. Pra, kjo kafshë arriti në Evropë, duke u zgjeruar më pas në të gjithë kontinentin. Por nga ai moment historia e kësaj kafshe filloi të ndryshojë.

Pse macet e zeza konsiderohen “bartëse të fatit të keq”?

Vazhdimi i udhëtimit me kalimin e kohës na sjell në Mesjetë. Një epokë në të cilën Kisha Katolike ishte një institucion jashtëzakonisht i fuqishëm, i aftë për të marrë vendime me pasoja mbi shoqërinë në tërësi. Në fund të shekullit të 12-të, në Francë filloi një proces i njohur si “Inkuizicion”, në të cilin gjykatat e ndryshme kishin për detyrë të identifikonin shtrigat dhe heretikët. Shumë gra të vetme, misterioze, u persekutuan dhe konsideroheshin si shtriga. Fati i tyre i trishtuar ishte topi. Po ashtu, macet e zeza filluan të ndiqeshin, sepse mendohej se ato ishin përdorur nga gratë për të kryer magji të këqija.

Në realitet, ajo që ndodhi ishte se macet ishin kafshë shumë të rezervuara dhe të turpshme dhe preferonin të fshiheshin nga njerëzit, ndryshe nga qentë që kërkonin ushqim dhe shoqërimin e njeriut. Prandaj u vendos që macet të ishin magjistarët e kamufluar që morën formën e një kafshe. Në këtë mënyrë ato ishin të lira të fshiheshin, veçanërisht gjatë natës dhe të ishin në gjendje të hidhnin magjitë e tyre pa probleme.

Macet e zeza dhe plaga

Dokumenti i parë në lidhje me macet e zeza, shtrigat dhe herezi u shkrua në shekullin e 13-të. Në këtë dokument, Papa Gregori IX tregoi se si këto kafshë u shoqëruan me djallin. Për këtë arsye shoqëria filloi t’i frikësonte ato dhe, për rrjedhojë, të përpiqej t’i shfaroste ashtu siç bënte me shtrigat: nëpërmjet torturës.

Ndërsa popullata e maceve filloi të binte, përhapja e minjve filloi të rritet, duke sjellë sëmundje dhe vdekje. Plaga e zezë në të vërtetë vrau më shumë se 25 milionë njerëz në Europë brenda 3 viteve.

Në atë kohë nuk dihej që shkaku i transmetimit të sëmundjes ishte një parazit i pranishëm tek minjtë. Ndërsa gjahtarët kanë lindur nga brejtësit, ata u shoqëruan menjëherë me epideminë. Kështu, therja e këtyre kafshëve vazhdoi derisa pothuajse u zhdukën rreth vitit 1400. Ajo që njerëzit nuk dinin, ishte se si rezultat i zvogëlimit të numrit të maceve dhe minjve plaga u rrit.

Supersticioni për macet e zeza

Një nga legjendat më të përhapura rreth fatit të keq të lidhur me macet e zeza ka lindur në qarkun anglez të Lincolnshire. Ishte viti 1500, kur një burrë dhe djali i tij, duke ecur rrugës gjatë natës, u takuan me një mace të zezë.

Kur kafsha vrapoi të fshihej në një qoshe, ai filloi të hidhte gurë kundër saj në një përpjekje për ta vrarë atë. E plagosur dhe e pambrojtur, macja filloi të vraponte drejt shtëpisë së një gruaje që jetonte vetëm dhe dyshohej se ishte një magjistare. Ditën tjetër gjetën plakën e vjetër të vrarë dhe më pas dolën në përfundimin se në të vërtetë ishte mace. /Revista Psikologjia/

Advertisement
REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303