fbpx

Si të parandaloni humbjen e dëgjimit, shkaktuar nga zhurma

jhop-600x360.jpg

COVID-19 i ka detyruar të gjithë, përfshirë fëmijët, të marrin pjesë në takime dhe klasa në platformat online për gati 6-7 orë rregullisht. Shumë prej tyre përdorin kufje me volum të lartë për të kompensuar shqetësimet mjedisore.Veshët janë shumë të ndjeshëm dhe kanë një strukturë delikate brenda tyre e cila ndihmon në dëgjimin. Tingujt me zë të lartë mund të dëmtojnë këto pjesë të ndjeshme duke shkaktuar humbje të dëgjimit. Këta tinguj gjithashtu mund të shkaktojnë dhimbje koke, përqendrim të dobët dhe nervozizëm.“Humbja e dëgjimit e shkaktuar nga zhurma është shkaku i dytë më i zakonshëm i deficitit të dëgjimit sensorineural pas humbjes së dëgjimit të lidhur me moshën. Veshët tanë janë të ekspozuar vazhdimisht ndaj ndotjes nga zhurma siç janë tingujt e fortë të trafikut, radios, televizorit dhe pajisjeve shtëpiake, pothuajse çdo ditë. Tingujt shumë të fortë ndikojnë negativisht në veshët tanë edhe kur janë për një periudhë më të shkurtër. Një humbje e tillë e dëgjimit mund të parandalohet nga përkeqësimi duke ndaluar ekspozimin ndaj tingujve me zë të lartë”, ka thënë mjeku indian Santosh.Është e rëndësishme të theksohet se dëmtimi i veshit nuk ndodh duke përdorur kufje. Problemi kryesor është me nivelin e vëllimit që shkakton probleme reale.

Disa nga praktikat më të mira që mund të ndihmojnë në parandalimin e dëmtimit të veshit përfshijnë:

Zgjidhni një vend të qetë për të marrë pjesë në takime ose klasa

Kjo do të ndihmojë në zvogëlimin e zhurmave të sfondit pa pasur nevojë të rrisni volumin.

Praktikoni rregullin 60/60

Ky rregull thotë se një person duhet të dëgjojë me kapacitet vëllimi 60 përqind, për një maksimum prej 60 minutash.

Përdorni altoparlant

Nëse keni një takim të gjatë online, përdorni opsionin e altoparlantit. Inkurajoni fëmijët të marrin pjesë në klasa online në modalitetin e altoparlantëve.

Advertisement
REKLAMO NE REALNEWS +355 69 33 33 303