fbpx

Trump njofton embargo totale ekonomike kundër Venezuelës

Presidenti Donald Trump njoftoi se SHBA do të zgjerojë sanksionet e saj ekzistuese kundër Venezuelës me një urdhër ekzekutiv për të vendosur një embargo totale ekonomike kundër vendit.

Embargoja ngrin asetet e qeverisë së Venezuelës dhe subjekteve të lidhura dhe ndalon transaksionet ekonomike me të, përveç nëse përjashtohet në mënyrë specifike. Përjashtimet përfshijnë biznesin zyrtar të qeverisë federale dhe transaksionet që lidhen me ofrimin e ndihmës humanitare.

Urdhri ekzekutiv shënon një përshkallëzim nga masat tashmë të zgjeruara të SHBA-së kundër qeverisë Venezuelës që nga fillimi i krizës kaotike politike dhe ekonomike të vendit në fillim të këtij viti.

Në një letër drejtuar Kongresit duke përshkruar aksionin të hënën në mbrëmje, Trump tha: “Unë kam përcaktuar se është e nevojshme të bllokoni pronat e qeverisë së Venezuelës në dritën e uzurpimit të vazhdueshëm të pushtetit nga regjimi jolegjitim i Nicolas Maduro, si dhe Abuzimet e të drejtave të njeriut që vijnë nga arrestimi dhe ndalimi arbitrar i qytetarëve Venezuelas, zvogëlimi i shtypit të lirë dhe përpjekjet e vazhdueshme për të minuar Presidentin e përkohshëm Juan Guaido të Venezuelës dhe Asamblenë Kombëtare Venezuelane të zgjedhur në mënyrë demokratike “.

Trazirat politike të Venezuelës burojnë nga zgjedhjet presidenciale të vitit të kaluar ku Maduro siguroi një mandat tjetër gjashtë vjeçar në një proces të shikuar gjerësisht si një turp. Udhëheqësi i opozitës Juan Guaido e deklaroi veten president të detyrës në fillim të këtij viti.

Ndërsa Kina dhe Rusia kanë mbështetur Maduron në vazhdën e zgjedhjeve, Trump ka qenë një mbështetës i zëshëm për Guaidon./real-news.tv/