Ndryshimet klimatike, shkencëtarët japin alarmin

Një grup global me rreth 11,000 shkencëtarë kanë miratuar studimet që thonë se bota po përballet me një emergjencë klimatike.

Studimi, bazuar në të dhëna mbi 40 vjeçare, thotë se qeveritë nuk po arrijnë të adresojnë krizën.

Pa ndryshime të thella dhe të qëndrueshme, bota po përballet me “vuajtje njerëzore të pashlyera”, thotë studimi.

Studiuesit thonë se ata kanë një detyrim moral të paralajmërojnë për shkallën e kërcënimit.

Lëshuar në ditën kur të dhënat satelitore tregojnë se muaji i kaluar ishte tetori më i ngrohtë në rekord, studimi i ri thotë se thjesht matja e temperaturave globale të sipërfaqes është një mënyrë e pamjaftueshme për të kapur rreziqet e vërteta të një baterie të mbinxehur.

Pra, autorët e studimit përfshijnë një sërë të dhënash për të cilat ata besojnë se përfaqësojnë një “tërësi shenjash jetike grafike të ndryshimit të klimës gjatë 40 viteve të fundit”.

Këta tregues përfshijnë rritjen e popullsisë njerëzore dhe shtazore, prodhimin për mish për frymë, humbjen globale të pemëve, si dhe përdorimin e karburanteve.

Studiuesit thonë se shumica e treguesve të tyre të shenjave vitale po shkojnë në drejtim të gabuar dhe shtojnë një gjendje emergjente klimatike.

“Një emergjencë do të thotë që nëse ne nuk veprojmë ose nuk u përgjigjemi ndikimeve të ndryshimit të klimës duke zvogëluar emetimet tona të karbonit, duke zvogëluar prodhimin tonë të bagëtive, duke zvogëluar pastrimin e tokës tonë dhe konsumin e karburanteve fosile, ndikimet ka të ngjarë të jenë më të rënda sesa kemi përjetuar deri më sot, “tha autori kryesor Dr Thomas Newsome, nga Universiteti i Sidneit.

“Kjo mund të nënkuptojë se ka zona në Tokë që nuk janë të banueshme nga njerëzit”-shtoi ai./real-news.tv/